Na onze laatste cursusdag ‘De conflictvaardige schoolleider’ praatte ik nog wat na met één van de deelnemers. ‘Heerlijk die twee weken meivakantie voor de boeg, maar ik zie wel op tegen de bult werk die vóór de zomervakantie nog verzet moet worden. En vooral de teamvergaderingen waarin we gezamenlijk besluiten moeten nemen over het werkverdelingsplan.
Stille Willy’s versus de grote schreeuwers
Ik heb een paar stille Willy’s of zoals we in de cursus zeggen ‘hazen’ in mijn team die wel wat vinden, maar in de grote groep niks zeggen. En ik heb een paar schreeuwers die altijd het hoogste woord hebben. Ze zetten de toon en krijgen weinig tegenwicht van de collega’s, hoe hard ik het ook probeer. Vorig jaar ging het ook zo met de beslissing over de inzet van de werkdrukverlagende middelen. Toen was de keuze tussen of halverwege het jaar een extra instroomgroep bij de kleuters starten of een vakleerkracht bewegingsonderwijs inzetten. Het team heeft toen gekozen voor de vakleerkracht bewegingsonderwijs omdat iedereen er dan profijt van heeft. Het lukte met niet om de stille Willy’s tot praten te krijgen, hoe hard ik het ook probeerde. De weken na die beslissing hoorde en voelde ik de onvrede bij de leerkrachten van groep 1-2. Gesprekken vielen stil als ik in de teamkamer kwam en een enkeling kwam individueel bij mij klagen over hoe het proces verlopen was en toen heb ik beloofd dat ik het volgend jaar anders zou aanpakken….
Volgend jaar gaat alles anders….
Maar nu is het volgend jaar en ik weet eigenlijk niet goed hoe ik het anders kan doen. Ik probeer voorafgaand aan de vergadering mensen individueel te polsen en te masseren, maar ik weet eigenlijk al dat dit niet genoeg is. Ik heb er nog net geen slapeloze nachten van, maar het zit me wel tot hier! Heb jij nog tips??
Hoe dan wel?
Ja, het is een groepsproces en hoe goedbedoeld ook, met links en rechts lobbyen voor de vergadering krijg je niet alle ideeën boven tafel, geen gedragen beslissing en gekonkel achteraf. Om dit goed aan te pakken zou je met je team een studiedag kunnen volgen over De denkhoeden van De Bono. Daarmee leren we jullie om een vraagstuk van alle kanten te bekijken. Dat gaat op een manier waarbij iedereen respect heeft voor de argumenten van de ander.
Het lukt waarschijnlijk niet meer om die studiedag er dit schooljaar nog doorheen te jassen, maar als je toch aan het plannen bent voor volgend jaar…..
Herken je dit?
Zou je met minder gedoe en meer gemak meer opbrengst willen halen uit je vergaderingen? Neem dan contact met ons op we maken een afspraak voor een vrijblijvend verkennend gesprek!
Gratis e-book 'Effectief vergaderen met de denkhoeden van De Bono
Met dit e-book krijg je handvatten om je vergaderingen creatief, efficiënt, gestructureerd en effectief te laten verlopen.
Zo maak je gebruik van de verschillende denkstijlen van je teamleden. Je gaat het pas zien als je het doorhebt!